December 2018
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

"Creatie van Guo Pei"het ontstaan van de mode

Toen Adam en Eva in het Paradijs beseften dat ze geen kleren aan hadden (omdat ze niet naar God luisterden) bedekten ze hun lichaam met een vijgenblad. Dit kan je lezen in de Bijbel. 
We kunnen aan dingen die archeologen hebben gevonden, zien hoe de mensen leefden en welke kleren ze droegen. Stukjes kleding uit de bronstijd (ongeveer 2000 jaar v.Chr.) en ijzertijd (ongeveer 1000 jaar v.Chr.) zijn gevonden en goed gebleven in veengrond. Vroeger droegen ze kleding om zich te beschermen tegen kou, regen, sneeuw maar ook tegen de zon. Mode is meer dan alleen kleding. ‘Mode is een beleving.’ Het kan je een speciaal gevoel geven. Mode heeft haar eigen regels. Sommige mensen zeggen zelfs: mode is kunst. Je ziet ook veel ontwerpers samenwerken met kunstenaars. Het is zelfs nu zo dat er zulke mooie kledingstukken worden bedacht die eigenlijk niet draagbaar zijn maar kunstwerken. Bijvoorbeeld de ontwerpen van de Chinese designer Guo Pei, Lady Gaga is er een enorme fan van.

Vroeger droegen ze kleding om zich te beschermen tegen kou, regen, sneeuw maar ook tegen de zon. Mode is meer dan alleen kleding. ‘Mode is een beleving.’ Het kan je een speciaal gevoel geven. Mode heeft haar eigen regels. Sommige mensen zeggen zelfs: mode is kunst. Je ziet ook veel ontwerpers samenwerken met kunstenaars. Het is zelfs nu zo dat er zulke mooie kledingstukken worden bedacht die eigenlijk niet draagbaar zijn maar kunstwerken. Bijvoorbeeld de ontwerpen van de Chinese designer Guo Pei, Lady Gaga is er een enorme fan van.

De kleding die we nu dragen ziet er heel anders uit dan vroeger. Om zich te beschermen gebruikte mensen heel vroeger spullen uit de natuur: bladeren, boombast en takken. De eerste kledingstukken werden gemaakt van dierenhuiden. Want de mensen moesten toen op jacht om aan eten te komen (het vlees werd dus opgegeten en de huid gingen ze gebruiken om kleding te maken). Later hadden de mensen zelf hun eigen dieren (schapen en geiten) en ook landbouw om van te leven. Ze maakten dan de kleding van schapenhuid en geiten huid. De eerste stof die werd gemaakt was vilt. Plukken wol van een schaap werden nat gemaakt en gestampt tot een stevige stof (vilt). Wat de mensen daarna ontdekten was: van schapenwol draden spinnen. (dit ging heel anders dan op een spinnenwiel want die werd pas in de 13de eeuw uitgevonden). Wat ze toen ook ontdekten was dat ze van plantenvezels linnen konden maken en van katoenplanten katoen. Toen ze manden en netten aan het vlechten waren dachten ze, zo zouden we ook weefsels kunnen maken. Dit was het begin van het weven van stoffen. De Chinezen ontdekten als eersten hoe je van de cocons van de zijderups zijde kon maken. Deze stof is altijd al duur geweest omdat je heel veel cocons nodig hebt voor deze stof.

De eerste kleuren werden gemaakt door materialen uit de natuur. Sommige kleuren waren moeilijk te krijgen en dus erg duur. Zo’n kleur was purper. Vroeger kwam dat van de purperslak.

Die leefde in de Tyrrheense zee. Deze kleur zagen we vaak terug bij de kleding van koningen en priesters. Maar de mensen haalden ook kleuren uit de planten en boombarsten. Aluin, zout en urine werden gebruikt om de kleur vast te houden. Het maken van de kleuren werd als een groot geheim bewaard. Pas aan het eind van de 19de eeuw werden chemische verfstoffen uitgevonden waardoor je oneindig veel kleuren kon maken.

Ik zou graag willen weten wat jullie er van vinden. Groetjes Anneke.

10 Responses to “Mijn werkstuk over mode”

 • Anna:

  Hallo Anneke,
  Wat een prachtige site zeg, en een zeer interessant onderwerp. Heel veel succes ermee en wellicht tot een volgende keer.

  Liefs van Anna

 • Petra Blaauwgeers:

  Hoi Anneke,

  Wat heb je een mooie site zeg! Het ziet er echt heel professioneel uit! En een 9 voor je werkstuk, gefeliciteerd hoor! Veel succes met je website!

  Groetjes van Petra

 • jantien:

  Anna, heel erg leuk dat je hebt gereageerd en dat je het een leuke site vind! erg leuk! groetjes Anneke

 • jantien:

  hoi Petra,

  hele werkstuk ga ik er nog opzetten hoor!
  bedankt voor je compliment!!!!!!

  groetjes,
  Anneke

 • heey:

  heey mooi hoor ik geef je een 9 voor je werkstuk of spreekbeurt wat het dan ook mag zijn
  groetjes heey = anoniempsje

 • beliebertj.:

  Ik vind het goed gedaan hoor ik heb er veel aan want ik doe mij werkstuk over mode denk dat je dat al weet want anders zou ik hier niet gaan kijken of ik moet een nerd zijn maar ik heb er echt super veel aan

  Xxx jes beliebertj.

 • Eva:

  hey Anneke.
  Leuke site, ik hoop dat je er nog veel plezier van zult hebben

  Groetjes Eva

 • het is wel leuk maar ik wil ook een werkstuk maken over mode maar ik vind het wel een beetje moeilijk wie kan me helpen ?

 • Haai,
  Ik vind dat er hoofdstukken moeten zijn!
  Ook kun je wat vertellen over wat nu in is!
  Verder vind ik het top!
  Mail!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply